Nu vrei să trăiești de la un salariu la altul și te întrebi cum să economisiți bani? Poți începe cu alimentele. Nici o grijă, nu va fi nevoie să îți strângi drastic cureaua, este nevoie doar de o planificare inteligentă. Avantajul este că, odată ce vei începe să te gândești mai bine la alimentele pe care le cumperi, probabil vei începe să mănânci și mai sănătos. Este important să înveți cum să cumperi alimentele ieftin, să le păstrezi în mod corespunzător și să gătești inteligent din acestea. În acest capitol, vom analiza mai întâi achiziția ca atare.
Confortul portofelului tău începe cu coșul de cumpărături.
Cum să faci cumpărături la supermarket
Poate că ți se pare oarecum ridicol acest titlu. Doar nu ai nevoie de instrucțiuni și pentru cumpărăturile în supermarket. Dar firmele retail mari investesc mulți bani în studii și analize ale obiceiurilor de cumpărături ale clienților, datorită cărora știu să profite la maximum de portofelul acestora fără ca cumpărătorul să fie conștient de asta. Pentru a economisi, trebuie să înveți cum să te maturizezi în privința cumpărăturilor. Cum anume?
1. Urmărește cu atenție reducerile
Ești unul dintre cei care fac cumpărături la reduceri? Decizi ce să cumperi în funcție de pliantele publicitare? Și știi cum funcționează reducerile din supermarketuri? Nu orice aliment ieftin este cu adevărat ieftin. Reducerile sunt un truc publicitar clasic al vânzătorilor cu care încearcă să ne atragă în magazin. Odată ce te au, nu te mai lasă.
Nu puțini sunt clienții care, după ce trec de ușa glisantă a unui supermarket cu mintea setată pe reduceri aruncă impulsiv în coș tot ceea pe ce strălucește eticheta „reducere”, fără să se întrebe dacă discountul chiar merită. Acestea sunt adesea produse mai scumpe, care sunt în promoție doar de ochii lumii - sunt adesea reduse doar cu câțiva bani. Recunoaște sincer și tu, cât de des te prinde această manie la reduceri?
Infobox: Unul dintre trucurile nu chiar cinstite este creșterea prețului înainte de reducere. Pe eticheta de preț, se pare că produsul este redus cu 25%, și totuși este de fapt doar la prețul inițial.
2. Mizează întotdeauna pe siguranță
Fii atent și la mutarea rafturilor. Managerii sunt foarte bucuroși să „îmbunătățească și să eficientizeze serviciul pentru clienți”, așa cum sună populara frază clișeu. Desigur, nu sunt interesați de niciun serviciu pentru clienți, ci doar ca aceștia să petreacă cât mai mult timp căutând ce au nevoie printre rafturi, ceea ce crește șansele ca să arunce în coș mărfuri pe care inițial nu le căutau deloc.
SUGESTIE: În loc de un coș de cumpărături pe roți, i-ați un coș de mână. Se va umple mai repede și nu te va motiva să faci și alte cumpărături. Nu te duce la cumpărături flămând. Foamea are ochi mari.
Scopul managerilor de supermarketuri este, ca clientul să petreacă cât mai mult timp între rafturi pentru a cumpăra mai multe bunuri. Prin urmare, este bine să îți pregătești o listă de cumpărături care să te ajute să cumperi doar ceea ce ai cu adevărat nevoie.
3. La cumpărături numai cu o listă
O listă de cumpărături bine concepută și bine gândită este Sfântul Graal al unei alimentații economice. Îți va servi ca un scut împotriva tuturor capcanelor supermarketului. Dacă te plimbi între rafturi cu ochii ațintiți pe o bucată de hârtie sau pe un telefon mobil, este mai puțin probabil să te prinzi într-o capcană de marketing.
SUGESTIE: Lasă cardul mai bine acasă. Ia cu tine doar atâția bani cât ai nevoie pentru a cumpăra articolele de pe listă.
4. Nu cumpăra semifabricate
Semifabricatele economisesc timpul petrecut la gătit, însă, sunt mai scumpe decât toate materiile prime folosite la fabricația lor. Și dacă vine vorba de calitate, de obicei nu este nimic sănătos și gustos. Dacă ai poftă de produse de casă gustoase, roag-o pe bunica să facă mai multe. Unele dintre acestea sunt ușor de congelat. Chiar și bulionul este mai bun făcut de casă.
Infobox: Nu cumpăra fructe și legume proaspete în afara sezonului. Nu doar că roșiile și căpșunile au un gust ca noroiul iarna, ci costă și de două ori mai mult decât vara. Apropo, fructele ambalate tind să fie mai scumpe (plus că acest lucru nu este ecologic).
5. Alimente ieftine? Nu îți fie frică de mărcile basic
Fiecare lanț comercial are propria marcă de produse private (basic). De obicei este vorba de alimente de bază care sunt chiar cu 30% mai ieftine decât produsele concurente ale unor mărci cunoscute. Calitatea este aproape aceeași, dacă nu chiar mai bună. Testele alimentare ale consumatorilor spun multe în această privință. Pe internet vei găsi o mulțime de teste și recenzii.
Cum este posibil acest lucru? La urma urmei, niciun supermarket nu are propria sa fabrică de lactate sau fabrică de bere. Au contracte cu diverși producători, majoritatea dintre ei fiind aceiași care oferă și propriul lor brand än magazin. Dar lanțurile de retail sunt atât de puternice încât pot negocia „prețuri de dumping” în achizițiile lor. Aceste alimente ieftine chiar merită.
SUGESTIE: Nu uita să iei cu tine la cumpărături o geantă de cumpărături proprie, astfel încât să nu irosești bani pe pungi de plastic.
6. Upsellingul – un pericol care se ascunde lângă casa de marcat
Știi ce înseamnă upselling? Aceasta este o expresie de marketing pentru tehnici de vânzare prin care clienților li se oferă suplimentar alte bunuri. Una dintre formele acestei tehnice poate fi întâlnită atunci când stai la coadă la casa de marcat. În mod tradițional, ia forma unei lăzi frigorifice cu înghețată și băuturi dulci sau a unui raft mic cu dulciuri direct deasupra benzii transportoare.
Comercianții sunt foarte conștienți de cât de enervant este statul la coadă. Poți fi ușor sedus de o recompensă pentru o achiziție reușită.
Infobox: Urmărește etajele inferioare ale rafturilor. Tot ceea ce comercianții doresc să vândă cel mai bine (produse cu cea mai mare marjă) este situat la nivelul ochilor. Pe rafturile inferioare găsești adesea comori ascunse.
7. Omite o dată pe lună mersul la cumpărături și folosește resturile de alimente
Ești deja tentat să mergi din nou la cumpărături pentru că ai rămas fără pâine sau banane? Încearcă să reziști tentației și așteaptă ca lista să crească puțin mai mare. Deschide toate sertarele și dulapurile. Vei vedea că poți găsi în ele suficiente ingrediente chiar pentru mai multe mese.
SUGESTIE: Faceți-vă un buget de familie ca să știți câți bani vă puteți permite să cheltuiți pe alimente.
Alimentele care trebuie ținute la îndemână în bucătărie, pot fi păstrate organizat pe un raft.
8. Cumpără în rezervă
Dacă reușești să găsești alimente cu o durabilitate lungă la o reducere cu adevărat avantajoasă, nu îți fie frică să îți faci provizii. Poți face la fel și în ce privește pachetele mai mari. Acestea pot costa cu 15-25% mai puțin.
Dar atenție, cumpărăturile în vrac se merită numai dacă ai posibilitatea de a păstra alimentele în mod corespunzător, astfel încât provizia de cartofi să nu germineze în mod inutil iar orezul să nu fie atacat de molii. Dacă ai o pivniță, cămară sau chiar un garaj, cumpără aici un raft ieftin pe care îl rezervi numai pentru alimente. Conservele și pachetele mai mici pot fi ținute și în lăzi pliabile. Despre depozitarea corectă a alimentelor vom vorbi însă, mai detaliat data viitoare.
SUGESTIE: Calculează întotdeauna prețul pe unitatea de măsură. Unele produse par a fi super ieftine la prima vedere, înainte să observi că, de fapt în loc de un kilogram, pachetul are doar 900 g.
În articolul următor, vei afla cum să economisești bani pe alimente în timp ce gătești.
Sursa foto: Depositphotos.com, RafturiRomanesti.ro