Dacă vi s-au mărit pupilele uitându-vă la factura pentru căldură, este momentul ideal să căutați modalități de a economisi bani. Desigur, tipul și gradul de economicitate al sistemului de încălzire, precum și tipul energetic al clădirii, au o mare influență asupra consumului de căldură. Să economisiți bani la încălzire puteți, totuși, și fără investiții costisitoare într-un sistem nou de încălzire sau izolarea clădirii. Este suficient să schimbați doar câteva obiceiuri și să luați măsuri simple, pentru ca să nu fie necesar să funcționeze caloriferele în plin.
Nu este greu să economisiți la încălzire. Urmați doar câteva din sfaturile noastre.
Nu aerisiți mai mult de 10 minute
Dacă sunteți obișnuiți să ventilați frecvent în timpul zilei și lăsați ferestrele deschise mult timp, se pierde în mod inutil prea multă căldură. Caloriferele vor funcționa apoi o perioadă la maximum, pentru a aduce temperatura în încăpere la valoarea solicitată.
Aerisirea în perioada de iarnă este deosebit de importantă, dar trebuie să se efectueze în mod intensiv și de scurtă durată. De câteva ori pe zi deschideți larg ferestrele pentru 5, maximum 10 minute. În aceste timp scurt, se va înlocui aerul respirat cu aer proaspăt, cu toate acestea, nu se vor răci încă pereții, podelele sau suprafețele mobilierului. Ca urmare, temperatura în încăpere scade doar temporar, atingând în scurt timp un nivel optim.
Aveți caloriferele acoperite? Pierdeți căldura
Dacă utilizați calorifere clasice în casă sau apartament, nu le acoperiți cu nimic și nu vă străduiți să le ascundeți cu orice preț. Caloriferele ascunse după perdele, pat, dulap sau rafturi interioare nu au spațiu suficient pentru o disipare eficientă a căldurii. Căldura acumulată își va căuta loc de ieșire prin pereți, care se vor supraîncălzi în mod inutil. Pentru a ajuta răspândirea căldurii în încăpere și pentru a preveni încălzirea inutilă a pereților, instalați folii de aluminiu în spatele caloriferelor, care vor reflecta căldura.
Înainte de iarnă, curățați și aerisiți caloriferele
Pentru a funcționa corect, caloriferele trebuie să fie curate. Pe parcursul anului, o cantitate mare de praf se așază în elementele acestora, ceea ce împiedică apoi transferul corect al căldurii în mediul ambiant. Din acest motiv, curățați temeinic spațiile interioare ale caloriferelor.
La începutul sezonului de încălzire, trebuie efectuată, de asemenea, aerisirea. Caloriferele neaerisite reprezintă una din cauzele frecvente ale costurilor ridicate pentru încălzire. Datorită bulelor de aer, fluidul de transfer de căldură nu se poate răspândi bine pe întreaga zonă a caloriferului, rezultatul fiind o insuficientă încălzire a încăperii, chiar dacă caloriferul este pornit la capacitate maximă. După aerisire, cheltuielile cu încălzirea se vor reduce imediat.
Învățați să folosiți termostatul
Dacă lăsați temperatura reglată pe parcursul zilei la aceeași valoare fără să vă uitați măcar, în mod inutil vă supraîncălziți casa sau apartamentul. Nu este necesară o temperatură de 20 °C în perioada când sunteți la servici, iar acasă nu se află nimeni.
Învățați să folosiți termostatul și înainte de a pleca de acasă setați controlerul la aprox. 17 °C. După ce sosiți acasă, ridicați din nou temperatura. Pe timpul nopții, temperatura poate fi din nou mai scăzută. În același timp, setați temperaturi diferite în fiecare încăpere, în funcție de scopul în care sunt utilizate.
Termostatele moderne, care vă permit crearea de programe individuale, vă vor ușura munca. Acestea vor regla în mod automat temperatura în funcție de timpul setat. În plus, unele tipuri de termostate pot fi controlate cu ajutorul telefonului sau a tabletei, astfel încât să puteți crește temperatura de încălzire în timp ce vă deplasați de la serviciu.
Cu ajutorul termostatului, puteți seta cu ușurință temperatura în fiecare încăpere și la anumite ore.
Achiziționați o stație meteo și amplasați-o corespunzător
Cine nu măsoară, nu știe. Pentru a avea informații cu privire la temperatura și umiditatea din casă, achiziționați-vă o stație meteo. Unele tipuri sunt dotate cu un număr mai mare de senzori, care permit monitorizarea temperaturii în mai multe încăperi.
Nu amplasați stația meteo și senzorii pe podea, (mai ales dacă folosiți încălzirea prin pardoseală) și nici aproape de calorifere. Dacă aveți în încăpere un raft mic cu etajere, puteți amplasa stația meteo pe etajera din mijloc, de unde este ușor vizibilă. Deoarece aerul cald se deplasează în sus, nu amplasați senzorii de căldură prea sus. Valorile arătate vor putea fi distorsionate.
Ventilatorul de tavan ajută la răspândirea căldurii
Ventilatoarele de tavan își găsesc utilizarea nu numai pe perioada de călduri extreme, dar și în anotimpul rece. Motivul este aglomerarea aerului cald sub tavan. Pentru atingerea unei temperaturi plăcute în toată încăperea, trebuie să încălziți intens, iar zona de sub tavan se supraîncălzește inutil. Ventilatoarele de tavan se pot regla în modul de iarnă, cu ajutorul căruia aerul cald din tavan va fi împins în jos, încălzind în mod uniform toată încăperea. Folosirea acestuia va reduce consumul de energie cu până la 15 %.
Aveți acasă aer uscat? Vă poate crea senzația de frig
Temperatura reală din interior poate fi diferită de cea percepută. O influență are și umiditatea aerului. În încăperile unde este aer uscat, veți simți la aceeași temperatură mai multă răcoare decât într-un spațiu, unde va fi umiditatea mai mare.
Mai ales la clădirile noi cu sistem de recuperare, aerul uscat reprezintă o problemă frecventă. Valorile se pot măsura, din nou, cu stația meteo. Aceasta ar trebui să varieze între valorile de 40 până la 60 %. Dacă aveți acasă o umiditate semnificativ mai mică, achiziționați un umidificator. Pe lângă faptul că veți avea o senzație de căldură mai mare și nu va trebui să încălziți intens, veți pute respira mai ușor.
Costurile de încălzire se pot reduce în orice gospodărie. Ați găsit deja punctele slabe, la care ați putea aduce îmbunătățiri? Dacă veți învăța să folosiți corect termostatul și veți îmbunătăți circulația aerului cald în încăperi, pentru sentimentul plăcut de căldură veți plăti cu mult mai puțin.
Sursa foto: Depositphotos.com