Ați dori să achiziționați un raft, însă nu știți de care? Depinde de ceea ce doriți să depozitați în el și de locul unde va fi amplasat. În primul rând ar trebui să vă intereseze materialele folosite, mai apoi, cu siguranță, capacitatea portantă a raftului. Ambii parametrii sunt strâns legați între ei. Capacitatea portantă a unui raft din oțel va fi diferită de cea a unui raft din material plastic. Specificarea într-un tabel a tuturor parametrilor ar fi o acțiune destul de plictisitoare. Haideți să încercăm un joc de cuvinte.
Cele mai rezistente dintre rafturile cu etajere sunt rafturile profesionale industriale, care pot fi în plus îmbinate între ele în rânduri practic interminabile.
Directorul grădinii zoologice trebuie să curețe temeinic înainte de sezonul de iarnă toate încăperile, așa că se gândește unde să stocheze provizoriu toate animalele. Ei bine, este foarte clar, pentru stocare sunt cele mai bune rafturile de depozitare. Numai că rafturile sunt de diferite tipuri, fiind construite din materiale diferite și având o capacitate portantă diferită.
Așadar, întrebarea este, ce fel de rafturi cu etajere va trebui să achiziționeze directorul și în ce mod să le combine, pentru a cumpăra cât mai puține bucăți, iar capacitatea de încărcare a rafturilor să corespundă exact greutății animalelor? Fiecare raft are 4 etajere. În grădina zoologică trăiesc:
- 6 pinguini,
- 6 capybari,
- 4 lame,
- 4 tigri,
- 2 urși,
- 2 girafe,
- 3 bizoni,
- 1 hipopotam și
- 1 elefant.
Oare cât cântăresc animalele în total? Îngrijitorilor li s-a defectat cântarul, iar greutățile de la ultimele cântăriri nu și le-au notat. Știu doar că elefantul are o greutate uimitoare de 6 000 kg și mai știu că:
- Hipopotamul ar putea fi cât 150 de pinguini.
- Capybar-ul încape în tigru de 4×.
- 1 urs împreună cu tigrul cântărește cât toate cele 4 lame.
- Dacă ar fi 5 tigri, ar echilibra ambii urși.
- Un urs face cât jumătate de bizon.
- Hipopotamul cântărește la fel ca 2 girafe și împreună cântăresc atât cât 3 bizoni.
- Toți cei 3 bizoni și ambele girafe împreună cu hipopotamul echilibrează elefantul.
În timp ce directorul listează catalogul cu rafturile care se potrivesc în depozitul de animale, puteți să vă puneți pe calculat.
Ajunge un raft de material plastic pentru toți pinguinii?
Chiar și o lamă de greutate medie vă va rupe un raft din plastic. Etajerele de plastic au o portanță de regulă de 25 kg. Avantajul acestora este lavabilitatea ușoară, precum și rezistența la umiditate, coroziune și mucegai. Din punct de vedere vizual, nu este o frumusețe. Locul ideal pentru el este, de exemplu, într-un dulap încorporat, unde poate servi ca suport pentru încălțămintea nepurtată, sau într-un atelier sau garaj, unde poate servi ca loc de depozitare a cârpelor și a sculelor mai ușoare.
Rafturile din lemn se potrivesc pentru cămară
Fiecare meseriaș bun își poate construi și singur rafturi din lemn. Puteți însă să le cumpărați deja șlefuite și pregătite pentru montaj. Capacitatea portantă a grinzilor din lemn nu este rea (constructorii de rafturi produse finite garantează de regulă 60 kg), dacă intenționați să depozitați în ele gemuri, castraveți murați sau alte murături. În niciun caz nu îl amplasați în pivniță, acolo cu timpul se va mucegăi – locul potrivit pentru el va fi o cămară uscată.
Mai bine decât în grădina zoologică, un raft din oțel inoxidabil puneți-vă în bucătărie
Un tip specific este raftul din oțel inoxidabil. Acesta se folosește acolo unde se pune un accent deosebit pe igienă (mai ales în gastronomie și asistența medicală). Etajerele din oțel inoxidabil rezistă și la agenți de dezinfecție puternici. Au și o portanță mai mare (80 kg), pentru a putea încape pe ele toate rezervele din bucătărie. Numai că inox-ul este un material scump, și dacă ar dori directorul grădinii zoologice să cumpere acest tip de rafturi, nu ar fi convenabil.
Un raft obișnuit din oțel ar putea ține câteva animale
Raftul obișnuit din oțel vă iese destul de ieftin. Raportul preț/performanță este ideal: cu câteva sute directorul își poate achiziționa o unitate de depozitare eficientă, având polițe cu o portanță de 175 kg. Acestea sunt construite de regulă din plăci MDF naturale nelipite, care sunt mai rezistente și mai tari decât PAL.
În plus vă puteți alege între rafturile zincate, care nu corodează și tocmai din acest motiv se vor potrivi și în atelier, garaj sau pivniță, sau rafturile lăcuite de diferite culori, care vor putea fi amplasate în birou, sau acasă vă veți putea construi o bibliotecă de stil. Zoologii-arhivari nu vor fi, precum alții, surprinși: un raft plin de fișiere cu documente cântărește la fel ca un tigru matur. Pentru a ține un elefant, nu va fi însă destul de rezistent.
O capacitate portabilă cu adevărat ridicată? Doar rafturile industriale
Rafturile industriale profesionale sunt construite de asemenea din oțel. Portanța polițelor din oțel este în acest caz de multe ori mai mare, fapt datorat calității manoperei și a unei construcții mai durabile: grinzile sunt mai late și mai groase, au o zonă de contact mai mare și montare fără șuruburi. Rafturile sunt protejate de armături împotriva dezmembrării. Directorul nostru poate alege între două tipuri: polițe cu o portanță de 500 kg, sau chiar de 900 kg.
În concluzie, de câte rafturi și ce tip are nevoie directorul?
În final avem rezolvarea corectă: Dacă ați calculat corect, ați ajuns la următorul rezultat, și anume că, dacă directorul vrea să achiziționeze cât mai puține rafturi cu o portanță egală cu greutatea animalelor din grădina zoologică, va avea nevoie de:
- 3 rafturi industriale cu polițe de portanță 900 kg,
- 1 raft industrial cu polițe de portanță 500 kg
- de asemenea 1 raft de oțel,
- 1 raft inoxidabil,
- 1 raft de lemn,
- și 1 raft de material plastic.
Bine-înțeles că ar fi mai înțelept pentru el să cumpere pentru animale doar rafturi industriale cu portanță ridicată – chiar cu prețul că nu vor fi utilizate până la ultimul gram – cel mai logic ar fi să nu depoziteze animalele (mai ales urșii și tigri) în rafturi.
Ce să luați în considerare la alegerea raftului?
Acum în mod serios, dacă alegeți rafturile și luați în considerare portanța acestora, amintiți-vă de următoarele câteva reguli.
- După cum desigur ați înțeles, portanța totală a raftului nu este același lucru cu portanța poliței. Aceasta este pentru dumneavoastră mai importantă.
- Portanța poliței raftului este indicată pentru situația unei încărcări uniforme. Deci, dacă așezați pe polița raftului de oțel o lamă, rupeți polița. Lama trebuie să fie în poziție culcată.
- Pentru a preveni răsturnarea raftului, fixați-l la perete cu ajutorul unui set de ancore, și (dacă se montează cu șuruburi) înșurubați rafturile adiacente împreună.
- Cea mai mare greutate trebuie amplasată pe polițele inferioare, lucrurile mai ușoare pe polițele de sus (prin urmare, jos este locul elefantului, apoi hipopotamul, bizonul, girafa, ursul, tigrul, lama și cel mai sus se poate pune pinguinul).
- Dacă doriți să achiziționați un raft industrial, verificați, mai întâi, sarcina maximă posibilă a podelei.
Sursă foto: RafturiRomânești.ro