Toamna nu vine doar cu vremea plăcută și răcoroasă, ci și cu frunzele colorate, care foșnesc la fiecare pas sub picioare. Este, de asemenea, timpul ideal pentru a pregăti grădina pentru perioada grea de iarnă. Pregătiți-vă o greblă, mașina de tuns iarba, foarfecele de grădină și mănușile, și începeți să lucrați.
Pe timp de toamnă vă așteaptă lucrul în grădină.
1. Recoltați și depozitați recolta
Toamna se coc unele fructe și legume - de exemplu merele, perele, prunele sau nucile. Prin urmare, puteți depozita recolta chiar și în cursul lunii octombrie. Dacă nu aveți intenția să prelucrați imediat fructele, însă doriți să le păstrați pentru iarnă, aveți grijă să le depozitați în așa fel, încât să reziste cât mai mult posibil. Cel mai bine într-o pivniţă întunecată, rece și ventilată. De asemenea, puteți conserva recolta de acasă.
Puneți recolta de acasă în lăzi de lemn sau plastic. Dacă aveți o pivniță mai mică, puteți depozita lăzile pe rafturi, care nu ocupă mult spațiu, ci care ascund spații mari de depozitare. Rafturile le puteți folosi chiar și în cămară, unde puteți pune borcanele cu conserve de fructe sau legume.
2. Desființați paturile înalte de grădină
Ultimele roade sunt recoltate, prin urmare paturile înalte de grădină nu mai sunt necesare. Este momentul potrivit pentru a smulge toate buruienile și rămășițele lăsate de la plante, și momentul potrivit pentru a săpapaturile înalte de grădină. De asemenea, puteți fertiliza pământul, pentru a fi plin de substanțe nutritive, gata pentru plantarea viitoare. Bulgării mari de pământ nu trebuie să-i scormoniți, lăsați-i să înghețe peste iarnă.
Sfat: Nu uitați să schimbați plantarea față de anul trecut primăvara.
3. Scăpați de frunzele căzute
Toamna, gazonul se va mândri cu mormanele de frunze căzute, sub care, însă, se poate forma mucegai. Dacă doriți să preveniți aceasta, ar trebui să eliminați cât mai repede posibil mormanele de frunze. Alături de greblele speciale pentru adunat frunze va merge totul de minune.
În locurile, unde nu aveți gazon, puteți lăsa frunzele pe pământ chiar și în timpul iernii. Veți face astfel un serviciu, de exemplu aricilor și altor animale, care vor sta în mormanele de frunze în lunile geroase.
Deși frunzele căzute creează o atmosferă magică de toamnă, gazonul dvs. nu va fi foarte încântat.
Sfat: Frunzele pot fi îndepărtate cu ușurință de pe gazon cu ajutorul suflantei.
4. Pregătiți-vă mașina de tuns iarba și scarificatorul
Iarba, ar trebui să o tundeți în mod regulat, mai ales în perioada în care este încă în creștere, de obicei până la începutul lunii noiembrie. Dacă veți tunde iarba înainte de iarnă, lăsați-i tulpinile puțin mai mari, pentru ca gerul să nu deranjeze prea mult.
În perioada lunii septembrie sau octombrie este recomandat să aerați gazonul, eliminând astfel resturile de iarbă tăiată, mușchi sau buruieni. Vă întrebați, care dispozitiv este mai potrivit pentru aceasta? Cu siguranță scarificatorul, un dispozitiv similar cu mașina de tuns iarba. Cu ajutorul acestuia veți deschide suprafața gazonului, pe unde pot intra mai ușor nutrienții și umiditatea necesară.
De asemenea, ar trebui să fertilizați gazonul, preferabil cu fertilizant cu cantități mai mari de potasiu. Prin acest lucru veți proteja gazonul pe timp de iarnă, ca acesta să poate crește din nou primăvara. Aplicați fertilizantul, de preferabil, în zilele în care nu va ploua.
Sfat: Peste gazon puteți arunca și compost matur.
5. Nu uitați de plantele perene și de ierburi
Curățați paturile înalte de grădină cu plantele perene, îndepărtați florile decolorate și scurtați lăstarii după cum este necesar. De exemplu, dacă plantele au ramurile rupte sau anumite părți deteriorate, îndepărtați-le.
Pentru speciile de plante, care nu rezistă la îngheț, acoperiți partea de jos a plantei cu ramuri de brad, pământ sau frunze. Partea de sus o puteți acoperi cu țesătură nețesută sau iută, iar plantele mai mari și mai extinse legați-le, ca să nu se frângă sub zăpadă. Puteți adânci pământul din jurul plantelor și acoperi cu un strat de compost.
Puteți culege și usca frunzele de ierburi, făcând astfel condimente de casă. Busuiocul uscat, cimbrul sau salvia vor fi utile în diferite feluri de mâncare, iar menta, de exemplu, va fi utilă în ceaiuri.
6. Iernarea plantelor în ghivece
Plantele, care sunt plantate în ghivece, sunt mult mai sensibile la timpul mai rece, decât cele plantate într-un pat înalt de grădină. De aceea, ar fi bine să pregătiți pentru iernare speciile de plante, care nu pot rezista la temperaturile scăzute și îngheț, ca mai apoi să poată înflori din nou primăvara. Este de ajuns să le puneți în timpul iernii într-un loc uscat și rece. De asemenea, ar trebui să le udați în mod regulat iarna, dar nu prea mult, pentru a nu începe să putrezească.
Sfat: Dacă aveți plante în patul înalt de grădină, care nu vor supraviețui iernii, chiar dacă le înfășurați sau le acoperiți, însă nu doriți să scăpați de ele, plantați-le în ghivece și puneți-le la hibernare. Primăvara vă vor aduce din nou un zâmbet pe față.
7. Începeți cu plantarea de toamnă
Paturile înalte de grădină nu trebuie doar desființate toamna, dar deasemenea reînnoite. Unele plante, sau arbuști și copaci, se plantează cel mai bine în lunile de toamnă, când temperaturile sunt mai scăzute și umiditatea este mai mare.
Septembrie este luna ideală pentru a planta lalele, crocus, narcise sau zambile. Mai târziu, de la mijlocul lunii octombrie, se plantează mere, cireșe, pere, kiwi sau afine. De asemenea, este indicat să plantați căpșune și usturoi toamna. Ce trebuie să faceți?
În groapa săpată, unde puneți plantele, turnați peste compost și apoi apăsați bine pământul adăugat. După plantare, udați bine plantele, deoarece la rădăcini trebuie să ajungă suficientă apă și nutrienți.
Toamna ar trebui să plantați și niște bulbi de flori de primăvară.
8. Creați-vă un paradis de toamnă acasă
Pe parcursul lunii septembrie, când este încă relativ cald și gerurile de iarnă sunt încă departe, puteți să vă apucați de înfrumusețarea din grădina și casa dvs. Înlocuiți din jardinieră mușcatele decolorate și obosite sau surfinia, cu plantele vii de tip mărtăloagă și calocephalus.
Puteți decora intrarea de la casă cu dovleci de toate tipurile și formele, la care puteți adăuga crizanteme, pietre sau daboecia în ghivece, care vă vor crea o atmosferă de toamnă frumoasă, cel puțin până la jumătatea lunii noiembrie. Puteți alege din nuanțele de galben, portocaliu sau roșu, până la roșu și violet închis. Împrejurimile casei vor dansa astfel în toate culorile toamnei.
De asemenea, puteți crea o atmosferă de toamnă chiar și în grădină la locul de șezut sau pergolă. Creați-vă propriul colțișor confortabil cu pături, lumini, și lumânări. Acum, tot ce trebuie să faceți, este să vă așezați, alături de o cafea fierbinte, și să vă bucurați de aerul proaspăt și rece, care se simte doar o dată pe an -toamna.
Faceți o pauză între activitățile de lucru și relaxați-vă.
9. Aveți grijă la apă
Înainte de iarnă închideți bine toate robinetele și eliminați chiar și ultimele picături rămase în furtun. Dacă găsiți un spațiu liber, depozitați furtunurile de grădină undeva într-un loc uscat. Acest lucru le va prelungi durata de viață.
În timpul verii sistemele automate de irigare vor face toată treaba pentru dvs., însă toamna, vă vor da puțin de treabă. Temperaturile scăzute nu sunt potrivite pentru irigarea automată, de aceea ar trebui să le opriți în timpul lunii octombrie și noiembrie. Chiar și în timpul primelor înghețuri, în sistem, nu ar trebui să existe o picătură de apă.
Depozitați pe timp de iarnă și senzorul de irigare, unde nu trebuie să ajungă ploaia sau zăpada, puteți să-l înfășurați într-un material impermeabil. Pe timp de iarnă scoateți din senzor bateriile.
Sfat: Sistemul de irigare, este recomandat, să fie suflat cu un compressor, pentru a elimina restul de apă din furtunuri și aspersoare.
10. Nu goliți iazul
Nu este necesar să goliți iazul pe timp de iarnă - trebuie să o faceți doar o dată la doi-trei ani. Totuși, nu va strica, dacă deasupra lui ați întinde o plasă, care va proteja apa de murdărie. Dacă iazul dvs. este superficial, până la 80 cm, trebuie să scoateți afară nuferii și celelalte plante acvatice, să le puneți într-un recipient cu apă, și să le lăsați să ierneze într-o încăpere rece și luminată..
În iazurile, care au o adâncime de cel puțin 100 cm, pot rămâne nu numai plantele, ci și peştii. Dar nu uitați, că iazul nu trebuie să înghețe, pentru ca peștii să poată respira.
11. Tundeți copacii și arbuștii
Ocupați-vă înainte de iarnă și de pomii fructiferi, copacii ornamentali sau arbuștii. Formați coroana, îndepărtați ramurile uscate și rupte, chiar și ramurile, care cresc vertical în sus. Tundeți gardurile vii cu foarfecele electric sau de grădină până la sfârșitul lunii octombrie. E de ajuns să aveți grijă de ele doar o dată pe an.
Înainte de sosirea iernii udați copacii și arbuștii într-un mod corespunzător și acoperiți-le rădăcinile cu scoarță decorativă, care îi va proteja de îngheț și buruieni.
Este recomandat să lăsați tunderea gardului viu la sfârșitul perioadei de vegetație.
12. Scăpați de deșeuri
Prin tăierea copacilor și scoarței, se creează, de asemenea, o mulțime de deşeuri. Nu lăsați ramurile, pe care le-ați tăiați, pe pământ, ci prelucrați-le cu ajutorul mașinilor de tocat sau zdrobit.
Bucățile fine și așchiile de lemn se pot refolosi. Veți crea astfel material gratuit pentru baza la compost și mulci de calitate, iar după ce ramurile s-au uscat, combustibil.
Sfat: În compost puteți pune, de asemenea, și iarba tăiată sau buruienile dezrădăcinate.
Sursă foto: Depositphotos.com