O mulțime de lucruri, spațiul redus, situație cu care ne luptăm majoritatea dintre noi. Nimic împotriva achiziționării, doar că se aglomerează dintr-o dată totul acasă, nefiind în stare aproape nici să respirăm. Uneori nu trebuie să fie de vină febra cumpărării, mai degrabă e vina spațiului redus al locuinței. În situația în care nu vă lasă inima măcar o dată pe an să „aerisiți“, sunteți nevoiți să vă înghesuiți împreună cu toate lucrurile. Din timp în timp, este indicată o curățenie temeinică a întregii gospodării și problema e rezolvată. Cum să puneți lucrurile în ordine și să organizați totul? Este mai ales o chestiune de spații de stocare.
Stocarea într-un apartament de dimensiuni reduse a tuturor echipamentelor de uz casnic este problematică. O soluție excelentă este folosirea rafturilor pe care puteți depozita cărțile, jucăriile, precum și echipamentul sportiv.
Cum să reușiți să aranjați echipamentul de uz casnic într-un apartament mic fără garaj și fără pivniță?
Cea mai modestă locuință, denumită pe vremuri „ locuința de serviciu“, adică garsoniera, cămăruța sau cămara, a devenit din nou modernă – pentru acest fapt poartă vina prețul absurd al imobiliarelor. Mână în mână cu această realitate merge și un anume stil minimalistic de viață, stil care nu tentează pe fiecare dintre noi. Atât de minimalistic, încât nu rămâne loc nici măcar pentru strictul echipament de uz casnic, cum este de exemplu aspiratorul. Cu toate acestea, chiar și într-un spațiu mic se poate acționa deștept.
În primul rând achiziționați-vă cutii de depozitare
Marie Kondo, maestra japoneză în curățenie, sfătuiește: cumpărați-vă cutii și organizatoare, în plus etichete adezive și o carioca neagră, (ca să știți imediat ce se ascunde înăuntru). Separați lucrurile acasă între cele pe care le luați în mână zilnic și cele pe care le folosiți doar din timp în timp, poate doar o dată pe an. Acestea sunt majoritatea. Nu este vorba doar de podoabe de Crăciun, printre ele se numără și unelte, haine de sezon, îmbrăcăminte sportivă, ustensile speciale de bucătărie și altele. Ce este de făcut acum cu toate cutiile și organizatoarele, unde se pot depozita?
Dulapuri la comandă = utilizarea optimă a spațiului
Dulapurile încorporate și rafturile la comandă sunt mai costisitoare, dar cu siguranță merită investiția. Ocupă un perete întreg și la fel de bine ocupă toate nișele. După dorință vă puteți aranja și interiorul acestora: dacă deplasați un pic mai sus suportul pentru umerașe, va încape dedesubt și un suport pentru umerașe mici pentru îmbrăcăminte de copii.
FIG :Mai bine decât cu deschidere este retractabilă. În cazul dulapurilor adânci cu rafturi cu deschidere, spațiul din spate este dificil de atins și rămâne adesea neutilizat.
Ce se poate ascunde sub pat?
Unul dintre locurile cele mai practice de depozitare pentru o mulțime de lucruri neutilizate se ascunde sub pat. În cazul în care patul nu dispune de ele din fabrică, echipați-l cu sertare extensibile. Acestea vor înlocui cu succes un dulap exagerat de mare. Dulapul poate fi înlocuit cu un cuier sau un dulap de perete mai bine structurat.
„Agățați-l mai sus, să se legene “ – sistemele de agățare vor rezolva o mulțime de probleme
Sistemele de agățare reprezintă soluția ideală atât pentru dormitor, cât și pentru bucătărie. Acolo vă puteți aranja în mod organizat toate oalele, tigăile, tăvile, castroanele, chiar și ghivecele cu plante medicinale. Nu vă temeți însă a le folosi și în alte spații. Dulapurile de baie și chiuvetele care nu intră în contact cu apa au o durabilitate mai mare.
O mulțime de lucruri pot fi depozitate prin agățarea lor pe uși și pe părțile laterale ale dulapului. Bicicliștii pasionați își pot agăța pe perete bicicleta în loc de picturi. Este nevoie doar de un suport și de bicicletă.
FIG: Aveți tavanul înalt? Construiți un mezanin. În partea de sus instalați patul (aerul cald rămâne sub tavan), iar jos vă puteți amenaja un spațiu de lucru sau un colț pentru îmbrăcăminte.
Podeaua și tavanul – spații de depozitare neglijate
O mulțime de lucruri pot fi depozitate în holurile mici de la intrare sau la toaletă, utilizând tavanul coborât.
Dacă doriți, puteți ridica podeaua în dormitor. Este necesar doar să rezolvați accesul la lucrurile stocate. De la ușă se poate face o treaptă de deschidere, pe unde se pot introduce schiurile sau snowboard-ul, iar din cealaltă parte puteți monta o trapă sau o ușă de capcană.
Copiii peste tot– unde să ascundeți toate jucăriile?
Copiii au nevoie de jucăriile lor, asta e clar. Sortarea jucăriilor pentru copii nu are sens – asta ar însemna ca în fiecare seară să petreceți timpul sortând jucăriile în loc să vă odihniți, de pildă privind la televizor. Cea mai rapidă metodă ar fi să le aruncați undeva cât mai repede posibil. Patul este, din nou, cel mai potrivit în acest scop, dar și taburetele cu capace sau buzunarele suspendate.
Cumpărați-vă bănci pliabile și canapea extensibilă
Apropo de taburetele din camera copiilor, merită să vă uitați și la canapele. Alegeți-le pe cele cu spațiu de depozitare, ca să aveți unde să puneți toate păturile, pernele și plapumele de rezervă. Pe nedrept au rămas uitate băncile pliabile, care își vor găsi locul la masa de bucătărie sau în dormitor.
Când nu mai încăpeți în apartament, puneți-l în mișcare
Uneori, problema nu este legată de lucrurile nenumărate, ci de mulțimea mobilierului, mai exact a mobilierului mărunt. În situația în care din cauza dulapului și a măsuței de televizor nu aveți unde să desfaceți uscătorul de rufe, puteți să-i montați rotițe. În acest mod va deveni ușor de deplasat, fără a deranja.
Ultimul și cel mai important sfat: Construiți pe cât posibil în înălțime
Organizarea spațiului pe verticală vă economisește incredibil de mult loc. Deasupra meselor, corpurilor de încălzire, chiar și a ferestrelor, pur și simplu peste tot unde nu pot fi dulapuri, amplasați rafturi.
Mai bun decât un dulap masiv este o un raft cu polițe, care este mai îngust și mai ieftin. Nu mai este de mult valabilă ideea că rafturile aparțin doar depozitelor și atelierelor. Rafturile lăcuite se construiesc în culori și dimensiuni de o mare varietate (de exemplu sub formă de coloană, care acoperă colțul încăperii) funcționând în același timp ca un accesoriu plăcut de interior.Raftul de design poate fi utilizat ca bibliotecă, suport pentru flori, dar și ca loc de expunere a fotografiilor.
Raftul cu etajere lungi se poate utiliza cu succes ca spațiu de depozitare și separare. Într-o garsonieră puteți crea în mod inteligent spații separate în singura încăpere pe care o dețineți, creând în plus o bibliotecă deosebită sau un perete pentru flori minunat.
Sursă foto: RafturiRomânești.ro, Depositphotos.com