Marie Kondo este supranumită guru japonez al curățeniei. Pe teme de curățenie a scris deja câteva cărți, are propriul program pe Netflix și organizează seminare foarte frecventate. Din existența dezordinii elementare umane și-a creat o afacere de succes, pe care a denumit-o „metoda KonMari”. Cu toate că nu se pot aplica toate metodele din modul ei de gândire de tip oriental la modul nostru de viață de tip occidental, unele dintre acestea merită să fie încercate. Care? Vă vom arăta la sfârșitul acestui articol.
Vă învățăm metodele, cum să faceți curățenie acasă, astfel încât ordinea să se mențină timp îndelungat.
Cine este Marie Kondo? Istoria unui succes
În bestseller-ul ei, care a fost publicat sub titlul Marie Kondo: Curățenie miraculoasă – ordine odată pentru întotdeauna, veți citi despre ea că a suferit de mania curățeniei, încă din copilărie. În timpul liber aranja îmbrăcămintea părinților, vecinilor le ajuta să împacheteze valizele. La școală, în loc de gimnastică, mergea să aranjeze cărțile în bibliotecă. Se zice că odată, din cauza dezordinii, a leșinat, tocmai atunci descoperind metoda sa miraculoasă.
Această povestire se poate încadra frumos în categoria tipică a apariției unui geniu, acesta fiind cineva puțin nebun, nu tocmai normal (imaginați-vă pe Einstein ciufulit și cu limba scoasă, la care ecuațiile și teoriile sosesc în vis).
În realitate este vorba despre o tânără subtilă, care este pur și simplu alergică la dezordine, care este capabilă să combine bunul simț cu simțul pentru afaceri. Metoda în sine este uimitor de simplă.
Mai întâi un pic de teorie plictisitoare
Marie Kondo este de fapt o teoreticiană a curățeniei. Haideți să aruncăm mai întâi împreună o privire la partea teoretică. Cine va dori doar să facă curățenie, poate să treacă direct la capitolul cu sfaturi practice.
Mai întâi este necesar să explicăm ce înseamnă, în fond, învățarea unui sistem efectiv de curățenie? Trucuri secrete despre cum să îndepărtați grăsimea de pe filtrul hotei, sau metoda cum să vă scăpați de urmele de la cănile fierbinți de pe o suprafață lăcuită? Nicidecum. Metoda KonMari nu se referă la curățenie, ci la cum să faceți ordine.
Nu curățenie, ci ordine. Metoda KonMari nu va lustrui parchetul dumneavoastră, ci vă va aerisi apartamentul.
Pentru o persoană care trăiește în occident, se poate găsi aici o doză de filozofie orientală: „dacă îți faci ordine în casă – îți faci ordine în trecut – dacă îți faci ordine în minte – îți faci ordine în viață,“ și, chiar dacă metoda este denumită minimalistă, în esență nu este minimalism.
Ce înseamnă „să locuiești minimalist“?
Minimalismul pur presupune faptul, că veți aborda lucrurile în mod utilitarist – în ceea ce privește funcțiile acestora și a beneficiilor pentru viața voastră. Luați în mână o cană, pantofi vechi, o veioză, fotografia bunicii, și vă întrebați: „Îmi aduce vreun avantaj?“ Ce zboară la gunoi? Desigur pantofii vechi, uzați, însă dacă vrem să trăim cu adevărat minimalist, va fi aruncată și fotografia bunicii.
Un apartament minimalist este privat de orice decor, (celebrul arhitect funcționalist ceh Adolf Loos a declarat că ornamentul este o infracțiune) și este, de asemenea, privat de orice sentiment: minimalismul presupune o depersonalizare analitică.
Dar cine ar dori să trăiască într-un astfel de mediu chirurgical? Nici măcar Marie Kondo. Ea își fundamentează metoda pe principii puțin mai digerabile. Și acestea necesită autocontrol și disciplină, dar, din fericire, nu într-o doză letală.
În concluzie, în ce constă metoda KonMari?
Metoda KonMari începe cu întrebarea, pe care fiecare dintre noi, în fața fiecărui subiect, va trebui să și-o pună. Întrebarea sună: „Îmi aduce bucurie?“ Nu? Afară cu el. Priviți lucrurile însă în context – cratițele probabil nu vă aduc bucurie, dar mâncărurile gătite în ele, deja vă bucură. Sensul acestui exercițiu este de a vă forma modul de gândire în scopul de a ști ce trebuie să aruncați și, din potrivă, ce doriți să păstrați.
Trebuie să acceptați ideea că este vorba despre o curățenie cu adevărat mare, temeinică, care poate dura chiar și o lună, care are ca scop o resetare absolută a valorilor. Veți învăța să nu creați dezordine – treptat veți arunca lucrurile nefolositoare și, cel mai important, să nu cumpărați lucruri inutile. Este vorba aici și de detoxificarea consumului.
Marie Kondo recomandă, că cel mai bun început este, să adunați toate lucrurile într-o singură grămadă. Vă ajută să realizați câte lucruri inutile vă depozitați acasă.
Grămezi de haine, o mulțime de produse cosmetice, grămezi de cărți, stive de farfurii și pahare, toate la început vă vor speria, sortarea însă va fi mult mai rapidă.
4 sfaturi practice despre curățenie inspirate de Marie Kondo
Când Marie Kondo intră în apartamentul în care se pregătește să facă curățenie, îngenunchează, se prezintă și informează încăperile despre faptul, că a sosit să facă ordine. Unii dintre adepții ei ezoterici folosesc în cadrul acestor rituale, de asemenea, așa-numitele angel tuners. Să lăsăm deoparte toate aspectele spirituale ale învățăturii ei și să ne concentrăm asupra vechiului pragmatism pur, care nouă, românilor, ne este mai aproape.
- Nu faceți curățenie în camere, ci în funcție de categorii: mai întâi îmbrăcămintea, apoi cărțile, hârtiile, documentele, urmând apoi ustensilele de bucătărie, alimentele, produsele cosmetice, lăsând la urmă lucrurile care au importanță din punct de vedere sentimental.
- Găsiți pentru fiecare lucru locul său clar, stabil, faceți ordine tematică – depozitați toate articolele dintr-o categorie împreună. Folosiți compartimente, cutii, boxuri de depozitare.
- Aranjați-vă spațiul după preferințe. Ceea ce folosiți cel mai frecvent amplasați în prim-plan la loc vizibil și accesibil, restul puneți mai în spate, sau cel mai bine aruncați-l.
- Învățați să împachetați hainele. Dacă puneți tricourile în dulap unele peste altele, este foarte probabil că veți folosi mereu doar primele trei de deasupra. Rulați-le și puneți-le pe toate unele lângă altele. În acest fel, fiecare va fi ușor accesibil și scoaterea unei bucăți nu va șifona celelalte lucruri.
Mutați pe raft biblioteca, toate hârtiile și documentele
După Marie Kondo biblioteca ar trebui să conțină doar 30 de cărți. Pentru unii, acest număr este extrem de mic, în timp ce alții nu au avut niciodată atât de multe cărți acasă. Desigur, depinde de dumneavoastră dacă veți respecta cu strictețe acest număr, vindeți sau cumpărați diferența de cărți, sau veți prefera să vă ascultați inima și să păstrați toate cărțile care vă sunt dragi.
Important este, să puneți cărțile la loc vizibil, unde vor fi sub ochi și la îndemână, deoarece se presupune că le veți citi cu adevărat și vă veți întoarce la ele. Nu le puneți în vitrină cu geam sau într-un dulap închis, cel mai potrivit pentru cărți este raftul practic cu etajere. Lângă cărți, depozitați toate dosarele cu documente și contracte.
Dulapul pentru haine va trebui să fie reconstruit la noi standarde – soluția este cutia de depozitare
Unul dintre principiile de bază ale metodei KonMari este condiția ca lucrurile să ocupe un spațiu minim. Nu se referă doar la sortarea acestora, dar și la stocarea corectă a celor rămase. Din acest motiv, Marie Kondo pune un accent deosebit pe împachetarea hainelor.
Cu toate tricourile, pantalonii, cămășile și rochiile rulate și aranjate în grămăjoare ordonate, veți constata că tot spațiul rezervat umerașelor în dulap, dintr-o dată, nu mai are sens, pe când în sertare și compartimente locul începe să se micșoreze rapid. Răspunsul la această problemă este cutia de plastic obișnuită, de dimensiuni potrivite, astfel încât în ea să nu se șifoneze nimic.
Cutiile de plastic pot fi aranjate unele peste altele și, pentru o imagine perfectă, puteți lipi pe le etichete, pentru a ști imediat unde se află fiecare lucru.
Raftul cu etajere întruchipează modul funcțional, minimalist, de locuire. Important este, însă, modul în care depozitați lucrurile în raft.
Sursa foto: Depositphotos.com